Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik tradycyjny (gmina Rogoźno)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Sernik tradycyjny (gmina Rogoźno)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Sernik tradycyjny (gmina Rogoźno) archiwum

Składniki:

  • 1,5 kg sera zmielonego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 serniksy,
  • 1 cytryna,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 8 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na spód sernika:

  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 całe jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Ze składników na spód utrzeć ciasto i wylać na spód formy prostokątnej. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Do tego dodać ser, budynie i otartą skórkę z cytryny oraz sok z 1,5 cytryny. Następnie proszek do pieczenia oraz budyń i serniks. Na koniec dodać ubite na piankę białka, delikatnie wymieszać i wylać do formy.

Piec w temp. 180 stopni Celsjusza ok. 50-55 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski