Składniki na spód:
- 70 g ciemnej czekolady,
- 70 g miękkiego masła,
- 4 łyżki cukru,
- jajko,
- 40 g mąki,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 4 łyżki mielonych migdałów.
Składniki na masę serową:
- 700 g tłustego twarogu,
- zmielonego trzykrotnie,
- 300 g mascarpone,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki cukru wanilinowego,
- 1 laska wanilii,
- 5 jajek + 2 żółtka (białka wykorzystujemy do innego ciasta),
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%.
Składniki na wierzch:
słoiczek dżemu z owoców leśnych,
przetartego przez sitko,
beza:
- 2 białka z jajek,
- 120 g cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Dno wyłożyć papierem, a boki posmarować masłem. Przygotować spód: do rondla włożyć kawałki czekolady, masło, cukier, a po odstawieniu z ognia dodać jajko, mąkę, sodę, zmielone orzechy i wymieszać. Masę wstawić do piekarnika na 9 min (180 st. C). Przygotować masę serową: zmiksować twaróg, mascarpone, mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wbijać po jajku, śmietankę i pokruszoną laskę wanilii i miksować.
Masę wylać i wstawić do piekarnika (175 st. C). Po 15 min zmienić na 120 st. C i piec 60 min, a 15 min przed końcem zrobić bezę: miksować białka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić dżem. Wyłożyć pianę z białek i piec w piekarniku przez 30 min, a później zmniejszyć temp. do 100 st. C i suszyć bezę 30 min. Sernik włożyć do lodówki na ok. 8 godzin.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?