Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków,
- 120 g cukru,
- 150 g margaryny,
- 2,5 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 14 g suszonych drożdży,
- 320 ml ciepłej wody (40-50° C),
- około 850 g mąki,
- łyżka oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać, włożyć do dużej miski i starannie rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Ostudzić. Wymieszać cukier w dużej misce ze 120 g margaryny. Dodać rozgniecione ziemniaki, sól oraz jajka. Wymieszać. Rozpuścić drożdże w połowie ciepłej wody i dolać do masy ziemniaczano-jajecznej. Dodać 300 g mąki i resztę ciepłej wody, wymieszać.
Wyrabiać rękami, dodając stopniowo mąkę, aż powstanie elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, nie ugniatając. Wysmarować miskę olejem. Włożyć do niej ciasto, poobracać, by pokryło się z wierzchu tłuszczem i zostawić, żeby rosło pod przykryciem w ciepłym miejscu przez godzinę. Po tym czasie powinno podwoić swą objętość.
Wysmarować resztą margaryny 3 okrągłe formy do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 równe części i z każdej uformować po 15 okrągłych bułeczek. Ułożyć w formach.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp. 190° C. Piec bułeczki w gorącym piekarniku 20-25 minut, aż się ładnie przyrumienią. Ostudzić na metalowej kratce. Podawać z konfiturą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?