Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułeczki...

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułeczki ziemniaczane od KGW Dobra Nadzieja (gmina Pleszew)

    KGW Dobra Nadzieja

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułeczki ziemniaczane od KGW Dobra Nadzieja (gmina Pleszew)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułeczki ziemniaczane od KGW Dobra Nadzieja (gmina Pleszew) ©archiwum

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułeczki ziemniaczane od (gmina Pleszew)
    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułeczki ziemniaczane od KGW Dobra Nadzieja (gmina Pleszew)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułeczki ziemniaczane od KGW Dobra Nadzieja (gmina Pleszew) ©archiwum

    Składniki:
    • 500 g mączystych ziemniaków,
    • 120 g cukru,
    • 150 g margaryny,
    • 2,5 łyżeczki soli,
    • 2 jajka,
    • 14 g suszonych drożdży,
    • 320 ml ciepłej wody (40-50° C),
    • około 850 g mąki,
    • łyżka oleju słonecznikowego.


    Sposób przygotowania:
    Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać, włożyć do dużej miski i starannie rozgnieść ubijakiem do ziemniaków.
    Ostudzić. Wymieszać cukier w dużej misce ze 120 g margaryny. Dodać rozgniecione ziemniaki, sól oraz jajka. Wymieszać. Rozpuścić drożdże w połowie ciepłej wody i dolać do masy ziemniaczano-jajecznej. Dodać 300 g mąki i resztę ciepłej wody, wymieszać.

    Wyrabiać rękami, dodając stopniowo mąkę, aż powstanie elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, nie ugniatając. Wysmarować miskę olejem. Włożyć do niej ciasto, poobracać, by pokryło się z wierzchu tłuszczem i zostawić, żeby rosło pod przykryciem w ciepłym miejscu przez godzinę. Po tym czasie powinno podwoić swą objętość.

    Wysmarować resztą margaryny 3 okrągłe formy do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 równe części i z każdej uformować po 15 okrągłych bułeczek. Ułożyć w formach.

    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp. 190° C. Piec bułeczki w gorącym piekarniku 20-25 minut, aż się ładnie przyrumienią. Ostudzić na metalowej kratce. Podawać z konfiturą.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane