Składniki:
- gęś patroszona,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- rozmaryn,
- miód.
Farsz:
- kasza pęczak lub gryczana,
- wątróbka drobiowa,
- cebula,
- owoce suszone (brzoskwinia, morela, śliwka kalifornijska),
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- filet z kurczaka surowy.
Sposób przygotowania:
Gęś natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem oraz rozmarynem. Wstrzyknąć w grube warstwy mięsa ok. 2 łyżeczek soli rozpuszczonej w połowie szklanki wody i pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu.
Farsz do gęsi: ugotować kaszę, wątróbkę drobiową pokroić w kostkę, usmażyć z cebulką. Dodać brzoskwinie, morele, śliwki kalifornijskie, filet surowy z kurczaka, zmieszać z kaszą i doprawić na ostro pieprzem, solą i majerankiem. Nadziać gęś farszem, zaszyć lub zeszpilkować. Tak przygotowaną gęś wstawić do piekarnika - piec ok. 3-4 godz. (w zależności od wagi gęsi). Pod koniec pieczenia posmarować gęś miodem rozpuszczonym w małej ilości wody.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?