Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Staropolska gęś pieczona (gmina Kłecko)

KGW Świniary
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Staropolska gęś pieczona (gmina Kłecko)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Staropolska gęś pieczona (gmina Kłecko) archiwum
Udostępnij:

Składniki:

  • gęś patroszona,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • miód.

Farsz:

  • kasza pęczak lub gryczana,
  • wątróbka drobiowa,
  • cebula,
  • owoce suszone (brzoskwinia, morela, śliwka kalifornijska),
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • filet z kurczaka surowy.

Sposób przygotowania:
Gęś natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem oraz rozmarynem. Wstrzyknąć w grube warstwy mięsa ok. 2 łyżeczek soli rozpuszczonej w połowie szklanki wody i pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu.

Farsz do gęsi: ugotować kaszę, wątróbkę drobiową pokroić w kostkę, usmażyć z cebulką. Dodać brzoskwinie, morele, śliwki kalifornijskie, filet surowy z kurczaka, zmieszać z kaszą i doprawić na ostro pieprzem, solą i majerankiem. Nadziać gęś farszem, zaszyć lub zeszpilkować. Tak przygotowaną gęś wstawić do piekarnika - piec ok. 3-4 godz. (w zależności od wagi gęsi). Pod koniec pieczenia posmarować gęś miodem rozpuszczonym w małej ilości wody.

Wideo

Dodaj ogłoszenie