Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 10 łyżek pszennej mąki,
- 100 g boczku wędzonego,
- 2 jajka,
- 2 cebule, sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Z przetartych ziemniaków odciskamy sok, najlepiej przez płócienny woreczek lub szmatkę. Odsączoną masę ziemniaczaną mieszamy z mąką, jajami i solą.
Zagotowujemy osoloną wodę. Ciasto nakładamy na pokrywkę i delikatnie zsuwamy łyżką niewielkie kawałki ciasta do wrzącej wody. Całość gotujemy przez kilka minut. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.
Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cebulę i ją rumienimy. Tłuszczem z boczkiem i cebulą polewamy kluski. Podajemy gorące na stół.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?