Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szare kluchy (gmina Rozdrażew)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szare kluchy (gmina Rozdrażew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szare kluchy (gmina Rozdrażew) archiwum

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 10 łyżek pszennej mąki,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule, sól.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Z przetartych ziemniaków odciskamy sok, najlepiej przez płócienny woreczek lub szmatkę. Odsączoną masę ziemniaczaną mieszamy z mąką, jajami i solą.

Zagotowujemy osoloną wodę. Ciasto nakładamy na pokrywkę i delikatnie zsuwamy łyżką niewielkie kawałki ciasta do wrzącej wody. Całość gotujemy przez kilka minut. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.

Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cebulę i ją rumienimy. Tłuszczem z boczkiem i cebulą polewamy kluski. Podajemy gorące na stół.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski