Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szynka gotowana (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szynka gotowana (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szynka gotowana (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki:

  • 2,5 kilograma szynki.

Składniki marynaty:

  • 2,5 litra wody,
  • 200 g soli peklowanej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawa maggi w płynie do smaku.

Składniki wywaru:

  • 15 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • pół selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • pół pora,
  • vegeta.

Sposób przygotowania:
Marynatą szpikujemy i zalewamy szynkę na 5 dni. Z podanych składników przygotowujemy wywar. Do wrzącego bulionu wkładamy szynkę. Gotujemy bardzo wolno, nie dopuszczając do wrzenia. Szynka najlepiej smakuje na ciepło z chrzanem.

Rewolucja w aptekach. Farmaceuta jak lekarz?

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3