Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szynka gotowana (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szynka gotowana (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szynka gotowana (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki:

  • 2,5 kilograma szynki.

Składniki marynaty:

  • 2,5 litra wody,
  • 200 g soli peklowanej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawa maggi w płynie do smaku.

Składniki wywaru:

  • 15 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • pół selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • pół pora,
  • vegeta.

Sposób przygotowania:
Marynatą szpikujemy i zalewamy szynkę na 5 dni. Z podanych składników przygotowujemy wywar. Do wrzącego bulionu wkładamy szynkę. Gotujemy bardzo wolno, nie dopuszczając do wrzenia. Szynka najlepiej smakuje na ciepło z chrzanem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski