Składniki:
- 2,5 kilograma szynki.
Składniki marynaty:
- 2,5 litra wody,
- 200 g soli peklowanej,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawa maggi w płynie do smaku.
Składniki wywaru:
- 15 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- pół selera,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 marchewki,
- pół pora,
- vegeta.
Sposób przygotowania:
Marynatą szpikujemy i zalewamy szynkę na 5 dni. Z podanych składników przygotowujemy wywar. Do wrzącego bulionu wkładamy szynkę. Gotujemy bardzo wolno, nie dopuszczając do wrzenia. Szynka najlepiej smakuje na ciepło z chrzanem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?