Składniki na biszkopt:
- 10 jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżka oleju,
- kilka kropli aromatu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 10 jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 4 kostki masła prawdziwego (przynajmniej 82% tłuszczu),
- konfitura wiśniowa lub z czarnej porzeczki.
Poncz:
- szklanka wody,
- 200 ml spirytusu,
- sok z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
Białka ubić i utrwalić z cukrem. Dodać żółtka, obie mąki oraz wymieszać z proszkiem do pieczenia, olejem i octem. Ciasto uformować na okrągłej blaszce o średnicy 28 cm. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Aby wykonać masę, jajka ubijamy z cukrem na parze i odstawiamy, aż wystygną. Ucieramy masło, dodając po łyżce wystudzonych jaj. Upieczone ciasto należy rozkroić na trzy warstwy, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą i masą. Podobnie robimy drugą i trzecią warstwę. Na końcu dekorujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?