Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Tort ochweśnicki (gmina Ślesin)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Tort ochweśnicki (gmina Ślesin)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Tort ochweśnicki (gmina Ślesin) archiwum

Składniki na biszkopt:

  • 10 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka oleju,
  • kilka kropli aromatu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 10 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 4 kostki masła prawdziwego (przynajmniej 82% tłuszczu),
  • konfitura wiśniowa lub z czarnej porzeczki.

Poncz:

  • szklanka wody,
  • 200 ml spirytusu,
  • sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:
Białka ubić i utrwalić z cukrem. Dodać żółtka, obie mąki oraz wymieszać z proszkiem do pieczenia, olejem i octem. Ciasto uformować na okrągłej blaszce o średnicy 28 cm. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Aby wykonać masę, jajka ubijamy z cukrem na parze i odstawiamy, aż wystygną. Ucieramy masło, dodając po łyżce wystudzonych jaj. Upieczone ciasto należy rozkroić na trzy warstwy, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą i masą. Podobnie robimy drugą i trzecią warstwę. Na końcu dekorujemy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski