Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Wielkanocna jagnięcina (gmina Łobżenica)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Wielkanocna jagnięcina (gmina Łobżenica)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Wielkanocna jagnięcina (gmina Łobżenica) archiwum

Składniki:
1 kg udźca jagnięcego,
3 litry wody,
3/4 szklanki octu,
5 ząbków czosnku,
2 łyżki oleju,
10 dag wędzonego boczku,
sól,
pieprz,
rozmaryn,
bazylia,
tymianek.

Sposób przygotowania:
Udziec bez kości zamrozić na minimum 2 dni. Odmrozić w pokojowej temperaturze. Następnie zamoczyć w 3 litrach wody i 3/4 szklanki octu na minimum 8 godzin. Wyjąć i zrobić marynatę z 5 ząbków czosnku, ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia), soli i 2 łyżek oleju. Mięso dobrze natrzeć marynatą i pozostawić w lodówce na minimum 3 godziny.

Następnie wsadzić do naczynia żaroodpornego dodając 10 dag wędzonego boczku i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni od 40 do 60 minut tak, aby mięso było miękkie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski