Składniki:
- ziemniaki,
- cebula,
- boczek,
- ser żółty,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz,
- przyprawy.
Sposób przygotowania:
Pokroić w plastry boczek i cebulę. Ziemniaki umyć, nie obierać. Rozgrzać piekarnik do 200° C. Zrobić poziome nacięcia na ziemniakach tak, żeby nie rozciąć ich do końca. Powinny być na tyle głębokie, aby zmieściły się w nich plastry boczku i cebuli. W nacięcia ziemniaków wkładać na przemian plasterki boczku i cebuli.
Tak przygotowane ziemniaki włożyć na spryskaną olejem blaszkę. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180° C, piec ziemniaki około 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posypać ziemniaki startym żółtym serem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?