Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z...

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i żółtym serem według KGW Zawidowice (gmina Pleszew)

    KGW Zawidowice

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i żółtym serem według KGW Zawidowice (gmina Pleszew)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i żółtym serem według KGW Zawidowice (gmina Pleszew) ©archiwum

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i żółtym serem według KGW Zawidowice (gmina Pleszew)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i żółtym serem według KGW Zawidowice (gmina Pleszew) ©archiwum

    Składniki:
    • ziemniaki,
    • cebula,
    • boczek,
    • ser żółty,
    • olej rzepakowy,
    • sól,
    • pieprz,
    • przyprawy.


    Sposób przygotowania:
    Pokroić w plastry boczek i cebulę. Ziemniaki umyć, nie obierać. Rozgrzać piekarnik do 200° C. Zrobić poziome nacięcia na ziemniakach tak, żeby nie rozciąć ich do końca. Powinny być na tyle głębokie, aby zmieściły się w nich plastry boczku i cebuli. W nacięcia ziemniaków wkładać na przemian plasterki boczku i cebuli.

    Tak przygotowane ziemniaki włożyć na spryskaną olejem blaszkę. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180° C, piec ziemniaki około 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posypać ziemniaki startym żółtym serem.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane