Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i żółtym serem według KGW Zawidowice (gmina Pleszew)

KGW Zawidowice
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i żółtym serem według KGW Zawidowice (gmina Pleszew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i żółtym serem według KGW Zawidowice (gmina Pleszew) archiwum

Składniki:

  • ziemniaki,
  • cebula,
  • boczek,
  • ser żółty,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:
Pokroić w plastry boczek i cebulę. Ziemniaki umyć, nie obierać. Rozgrzać piekarnik do 200° C. Zrobić poziome nacięcia na ziemniakach tak, żeby nie rozciąć ich do końca. Powinny być na tyle głębokie, aby zmieściły się w nich plastry boczku i cebuli. W nacięcia ziemniaków wkładać na przemian plasterki boczku i cebuli.

Tak przygotowane ziemniaki włożyć na spryskaną olejem blaszkę. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180° C, piec ziemniaki około 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posypać ziemniaki startym żółtym serem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski