Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zrazy wołowe na sianku z pora z szagówkami (gmina Ostroróg)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Zrazy wołowe  na sianku z pora z szagówkami (gmina Ostroróg)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Zrazy wołowe na sianku z pora z szagówkami (gmina Ostroróg) archiwum

Składniki na zrazy:

  • 4 plastry wołowiny,
  • 250 g boczku wędzonego parzonego,
  • 1 cebula, zielona pietruszka,
  • 100 g suszonych grzybów leśnych (obgotować),
  • pieprz,
  • sól,
  • wędzona papryka.

Sposób przygotowania:

Cebulę, boczek, pietruszkę i część grzybów - kroimy i mieszamy. Wołowinę rozbijamy i przyprawiamy. Nakładamy farsz, zwijamy. Smażymy z każdej strony, dodajemy grzyby. Podlewamy wodą i dusimy (sos - do soku ze smażenia dodać 2 łyżki mąki rozprowadzone w zimnej wodzie, zagotować).

Składniki na szagówki

  • 500 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (przecisnąć przez praskę),
  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:
Łączymy mąkę, ziemniaki, jajko i sól - wyrabiamy. Na stolnicy z części ciasta formujemy wałek, odcinamy cząstki „na szagę”. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Zrazy układamy na sianku z pora (pokrojony w podłużne paseczki por suszymy w piekarniku w 80 stopniach C).

Podajemy z sosem i szagówkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski