Składniki na zrazy:
- 4 plastry wołowiny,
- 250 g boczku wędzonego parzonego,
- 1 cebula, zielona pietruszka,
- 100 g suszonych grzybów leśnych (obgotować),
- pieprz,
- sól,
- wędzona papryka.
Sposób przygotowania:
Cebulę, boczek, pietruszkę i część grzybów - kroimy i mieszamy. Wołowinę rozbijamy i przyprawiamy. Nakładamy farsz, zwijamy. Smażymy z każdej strony, dodajemy grzyby. Podlewamy wodą i dusimy (sos - do soku ze smażenia dodać 2 łyżki mąki rozprowadzone w zimnej wodzie, zagotować).
Składniki na szagówki
- 500 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (przecisnąć przez praskę),
- 180 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
Łączymy mąkę, ziemniaki, jajko i sól - wyrabiamy. Na stolnicy z części ciasta formujemy wałek, odcinamy cząstki „na szagę”. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Zrazy układamy na sianku z pora (pokrojony w podłużne paseczki por suszymy w piekarniku w 80 stopniach C).
Podajemy z sosem i szagówkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?