Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa krem z zielonego ogórka (gmina Gniezno)

KGW Strzyżewo
Zupa krem z zielonego ogórka  (gmina Gniezno)
Zupa krem z zielonego ogórka (gmina Gniezno) archiwum

Składniki:

  • 1/2 kg zielonego ogórka,
  • 2 serki śmietankowe topione,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska),
  • 750 ml wywaru drobiowo warzywnego ,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Grzanki:

  • pieczywo,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól.

Sposób przygotowania:
Ogórki zetrzeć ze skórą na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Serki wrzucić do bulionu. Gotować do miękkości i ogórków (ok 20 minut).

Do gorącej zupy wlać śmietanę i rozpuszczoną mąkę. Dodać posiekany koper. Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski