Składniki:
- 1/2 kg zielonego ogórka,
- 2 serki śmietankowe topione,
- 200 g śmietany 30%,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska),
- 750 ml wywaru drobiowo warzywnego ,
- 1 pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku
Grzanki:
- pieczywo,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ogórki zetrzeć ze skórą na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Serki wrzucić do bulionu. Gotować do miękkości i ogórków (ok 20 minut).
Do gorącej zupy wlać śmietanę i rozpuszczoną mąkę. Dodać posiekany koper. Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?