Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa „Nic” według przepisu gospodyń z Pawłowa Żońskiego (gmina Wągrowiec)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa „Nic” według przepisu gospodyń z Pawłowa Żońskiego (gmina Wągrowiec)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa „Nic” według przepisu gospodyń z Pawłowa Żońskiego (gmina Wągrowiec) archiwum

Składniki:
1,5 litra mleka,
0,5 szklanki cukru,
4 jaja,
cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, mleko zagotować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając połowę cukru, kłaść łyżeczką na gotujące mleko, lekko zagotować i wyjąć. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i dolać lekkim strumieniem. Do gotującego się mleka, ciągle mieszając, dodać cukier waniliowy. Wystudzić. Podać z ułożonymi na wierzchu piankami.

Zupa zajęła I miejsce na Ogólnopolskim Zjeździe Kół Gospodyń Wiejskich w Licheniu w 2015 roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski