Składniki:
duża cebula,
łyżka masła czosnkowego,
500 g ziemniaków,
500 ml bulionu z drobiu,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka pieprzu czarnego,
2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Obrane i ugotowane ziemniaki zalać gorącym bulionem, dodać cebulkę, sól oraz pieprz. Blendować do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodać śmietanę i zamieszać.
Dodatkowo:
- kawałek chudego boczku,
- cebula,
- sól czarna.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (sam puści wystarczająco dużo tłuszczu). Na patelnię z podsmażonym boczkiem wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć całość na złoty kolor. Skwarki, cebulkę i sól czarną do smaku rozsypać na powierzchni zupy tuż przed podaniem.
Sugestie:
Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć odrobinę ilość ziemniaków, a zamiast nich dodać kawałek np. pora. W zależności od tego, jaką konsystencję zupy chcesz uzyskać, dodaj do niej więcej lub mniej bulionu. Bulion drobiowy możesz zastąpić dowolnym innym, np. warzywnym. Do zupy możesz też dodać ulubione zioła lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?