Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Żurek wielkanocny z kiełbasą (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Żurek wielkanocny z kiełbasą (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Żurek wielkanocny z kiełbasą (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki na zakwas:[/

  • Szklanka mąki żytniej,
  • 0,5 l przegotowanej letniej wody,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • skórka chleba razowego.

Składniki do wywaru:

  • 1,5 kg kości od schabu,
  • 1,5 kg kiełbasy polskiej,
  • włoszczyzna,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • słoiczek chrzanu z buraczkami.

Sposób przygotowania:
Ugotować wywar, przecedzić go przez sitko. Obrać mięso, dodać do wywaru, dołożyć pokrojoną w krążki kiełbasę i ugotowane jajka. Doprawić do smaku, wszystko połączyć i dodać buraczki z chrzanem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski