Składniki:
- 5 dużych plastrów wołowiny,
- 1 cebula,
- boczek wędzony,
- kiszone ogórki,
- kawałek chleba,
- pieprz,
- sól,
- mąka,
- olej.
Przygotowanie:
Plastry mięsa dokładnie rozbijamy, rozkładamy na blacie, każdy smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Na jednym brzegu układamy pokrojone w słupki ogórki, cebulę i boczek. Zawijamy ściśle zwijając brzeg do środka, obtaczamy w mące. Kładziemy łączeniem w dół na rozgrzanym tłuszczu, obsmażamy z każdej strony. Następnie podlewamy wodą i dusimy około 40 minut.
Szagówki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1/4 szklanki mąki,
- 2 jaja, sól.
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, ostudzić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Utarte ziemniaki położyć na stolnicy, ubijamy jaja, solimy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy gęste ciasto tak, aby się nie kleiło. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 5-6 minut.
Kapusta kiszona zasmażana
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- kawałek boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę kroimy w kratkę i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy do kapusty. Masło stapiamy, dodajemy mąkę i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?