Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże: Wielkopolska rolada wołowa podana z szagówkami, kiszoną kapustą oraz aromatycznym sosem własnym (gmina Białośliwie)

Redakcja

Składniki:

  • 5 dużych plastrów wołowiny,
  • 1 cebula,
  • boczek wędzony,
  • kiszone ogórki,
  • kawałek chleba,
  • pieprz,
  • sól,
  • mąka,
  • olej.

Przygotowanie:
Plastry mięsa dokładnie rozbijamy, rozkładamy na blacie, każdy smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Na jednym brzegu układamy pokrojone w słupki ogórki, cebulę i boczek. Zawijamy ściśle zwijając brzeg do środka, obtaczamy w mące. Kładziemy łączeniem w dół na rozgrzanym tłuszczu, obsmażamy z każdej strony. Następnie podlewamy wodą i dusimy około 40 minut.

Szagówki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 2 jaja, sól.

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, ostudzić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Utarte ziemniaki położyć na stolnicy, ubijamy jaja, solimy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy gęste ciasto tak, aby się nie kleiło. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 5-6 minut.

Kapusta kiszona zasmażana

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę kroimy w kratkę i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy do kapusty. Masło stapiamy, dodajemy mąkę i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski