Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże: Zupa z pora (gmina Rakoniewice)

Redakcja
Zupa z pora
Zupa z pora archiwum

Składniki:

  • 2,5 litra wody,
  • 2 duże pory (ich biała część),
  • 2 łyżki vegety lub kostki rosołowe,
  • 3 kremowe serki topione,
  • 50-60 dag doprawionego mielonego mięsa,
  • 5-7 ziemniaków, natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:
Najpierw musimy zagotować wodę w garnku. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pory kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy vegetę. Z mielonego mięsa robimy 2-3 wałeczki i wkładamy do garnka, gotujemy 15 minut i wyjmujemy.

Do wywaru wrzucamy pora, gotujemy 10 minut i wrzucamy ziemniaki. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Do zupy dodajemy pokruszone serki (szybciej się rozpuszczają), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się serków. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę mięso mielone.

Po wymieszaniu składników, całą zupę doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.

Całość rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną na drobne kawałki natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski