Przez ostatnie dni Poznań był stolicą polskiej gastronomii. Wszystko za sprawą odbywających się w dn. 30 września – 3 października Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel, a także towarzyszącego im Kulinarnego Pucharu Polski – konkursu mogącego pochwalić się rekomendacją najważniejszych stowarzyszeń branżowych w Polsce i cieszącego się ogromnym prestiżem w gronie szefów kuchni.
O najwyższe miejsce na podium walczyło 10 ekip kucharskich wyłonionych w ramach konkursów kwalifikacyjnych, które odbywały się w całej w Polsce od października ubiegłego roku. Taki sposób eliminacji do finału Kulinarnego Pucharu Polski zapewnia bezstronność i pozwala wyłonić znakomitych fachowców, oddanych zawodowi kucharza, a co najważniejsze z głową pełną pomysłów i doskonale opanowanymi technikami kulinarnymi – informuje Agnieszka Glamowska, menedżer Kulinarnego Pucharu Polski.
Każda z zakwalifikowanych drużyn przygotowała trzy dania. Dużej dawki pomysłowości wymagała przystawka, w której trzeba było zastosować świeżą paprykę, ser Bursztyn, jajko oraz olej z esencją masła. Zawodnicy musieli także zaserwować danie główne z użyciem wołowiny flank stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. W deserze natomiast pojawiły się: gruszka i orzechy laskowe.
Dania oceniało międzynarodowe jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka. Za stołem sędziowskim zasiedli również: Jean Bos, Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Bartosz Peter (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w latach 2017 i 2018) oraz Emmanuel Lorieux, Sean Owens, Alain Hostert i Sebastian Pettersson.
Laurencji 19. edycji KPP
Międzynarodowe jury, które oceniało uczestników Kulinarnego Pucharu Polski, najwyższe noty przyznało Bartoszowi Fabisiowi i Michałowi Kozłowskiemu, którzy reprezentowali Nifty no.20 Hotel Puro Poznań.
Na kolejnych miejscach podium uplasowali się:
- II miejsce: Paweł Kubera i Paweł Żurkowski z Hotel DeSilva Premium w Poznaniu
- III miejsce: Marcin Nowak i Maciej Małecki z Puro Hotel Warszawa
Przypominamy, że od 2019 roku formuła konkursu się zmieniła. Po pierwsze, w 2019 roku każda z drużyn przygotowywała przystawkę, danie główne i deser jednego dnia. Łączny czas na przygotowanie wszystkich trzech dań konkursowych to 5 godzin. Kolejne zmiany związane są z kwalifikacjami do udziału w konkursie. O bilet do finału można ubiegać się startując w jednym z tzw. konkursów nominowanych. Wprowadzano także Kodeks Etyczny Jurora.
- Chcemy, by było jasne dla szefów kuchni, których zapraszamy do grona jurorów, jakie mamy w związku z tym wymagania. To ma być także przekaz dla kucharzy ubiegających się o start w Kulinarnym Pucharze Polski dający im gwarancję uczciwej rywalizacji. – informuje Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.
Zobacz też:
Zobacz film z konkursu
Sprawdź też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?