Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak na ryżu

Anna Pacyńska-Skorupa
Kurczak na ryżu
Kurczak na ryżu Anna Pacyńska-Skorupa
Prezentujemy przepis na danie z kurczakiem. Jego autorem jest Anna Pacyńska-Skorupa.

Kurczak na ryżu

Składniki:

  • 6-8 udek z kurczaka lub 6 części z kurczaka
  • 1 woreczek ryżu (200 ml wody na 100 gram ryżu)
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Podsmaż na patelni udka/części z kurczaka-możesz delikatnie przyprawić. Wysyp ryż na dno naczynia żaroodpornego. Połóż na nim obsmażone udka/części z kurczaka. Zagotuj wodę z kostką rosołową, koncentratem pomidorowym oraz odrobiną masła. Zalej tak przygotowaną zalewą udka i ryż. Przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30-40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski