Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak śmietankowy z makaronem

Anastazja Bezduszna
Międzybrodzki Makaron
Za oknami już wiosna, warto zatem dostarczyć sobie dawki witamin w postaci pożywnych i jednocześnie pysznych warzyw. Kalafior, brokuł i marchew w połączeniu z kurczakiem i z makaronem doskonale nada się na wiosenny obiad.

Składniki:

  • makaron gniazda
  • 200 g filetów z kurczaka
  • śmietanka 18 %
  • brokuł
  • marchewka
  • kalafior
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy i kroimy. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mięso śmietanką. Nie zmniejszając ognia doprowadzamy całość do wrzenia. Warzywa kroimy na cząstki i gotujemy*. Po ugotowaniu wszystkie składniki łączymy na talerzu. Najpierw wykładamy makaron. Na wierzch kładziemy kurczaka i warzywa. Całość polewamy sosem śmietankowym.

*Jak gotować brokuły, by zachowały kolor i jędrność?
kroimy brokuły na pojedyncze różyczki. Płuczemy je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. W garnku gotujemy posoloną wodę z krążkiem cytryny. Do gotującej się wody wrzucamy różyczki. Od razu zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2–5 minut pod uchylonym przykryciem. Ugotowany brokuł wyławiamy z gorącej wody i wkładamy na minutę do miski z zimną wodą lub z kostkami lodu. Następnie odsączamy brokuł na sitku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski