Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak w coli

Katarzyna Sklepik
123rf
Kurczak w coli? Grzegorz, który przysłał nam ten przepis, uważa, że jest pyszny. Sami się przekonajcie!

Kurczak w coli - składniki:

  • dwie piersi z kurczaka
  • biały ryż
  • 0,7 l coli
  • garam masala (prażone i mielone przyprawy: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa)
  • chili
  • słodka papryka
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • 1/4 kostki masła

Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (łyżka masła i trochę oleju), doprawić solą i pieprzem, zalać colą, długo gotować, dodać łyżkę miodu, chili, słodką paprykę oraz garam masalę. Gdy cola zacznie się redukować dodać resztę masła i dalej gotować na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia sosu, dodać sok z cytryny dla wyważenia smaku. Kurczak w coli najlepiej smakuje podawany z ugotowanym ryżem.

W coli można też upiec całego kurczaka. Skórka jest słodka i chrupiąca, ale składniki trzeba zwiększyć proporcjonalnie do masy kurczaka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski