Kurczak w coli - składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- biały ryż
- 0,7 l coli
- garam masala (prażone i mielone przyprawy: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa)
- chili
- słodka papryka
- łyżka miodu
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
- 1/4 kostki masła
Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (łyżka masła i trochę oleju), doprawić solą i pieprzem, zalać colą, długo gotować, dodać łyżkę miodu, chili, słodką paprykę oraz garam masalę. Gdy cola zacznie się redukować dodać resztę masła i dalej gotować na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia sosu, dodać sok z cytryny dla wyważenia smaku. Kurczak w coli najlepiej smakuje podawany z ugotowanym ryżem.
W coli można też upiec całego kurczaka. Skórka jest słodka i chrupiąca, ale składniki trzeba zwiększyć proporcjonalnie do masy kurczaka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?