Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak w sosie pieprzowym

Mikołaj Magdziarek
Pierś z kurczaka w sosie pieprzowym
Pierś z kurczaka w sosie pieprzowym Mikołaj Magdziarek
Kurczak w sosie pieprzowym w wykonaniu Mikołaja Magdziarka.

Składniki:

  • średnia pierś z kurczaka
  • 0,25 l śmietanki 30%
  • mały słoiczek pieprzu zielonego w zalewie
  • 1 średni ogórek zielony
  • mała puszka kukurydzy
  • czerwona świeża papryka
  • pęczek koperku
  • 0,2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki Ouzo
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ocet winny biały
  • cukier
  • mąka

Sposób wykonania:

Pierś saute:
Pierś umyć, oczyścić i opłukać. Czystą pierś posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Smażyć na złocisty kolor.

Sos pieprzowy:
Wlać 200 ml śmietanki do garnka i dodać połowę pieprzu zielonego po uprzednim odcedzeniu. Zagotować na wolnym ogniu, z 50 ml śmietanki sporządzić zawiesinę z mąki. Zagęścić sos, dodać soli do smaku i chwilę gotować na wolnym ogniu. Po około 2 minutach wyłączyć, wlać 1/2 łyżeczki Ouzo i 1/2 łyżeczki octu winnego białego, dokładnie wymieszać.

Surówka:
Ogórka umyć obrać ze skórki i opłukać, pokroić w słupki około 3 mm i długie około 4 cm. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, odciąć 1/4 papryki i pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami również z odsączoną kukurydzą. Wszystko zasypać 1 łyżką cukru i skropić octem winnym, dokładnie wymieszać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski