Składniki:
- średnia pierś z kurczaka
- 0,25 l śmietanki 30%
- mały słoiczek pieprzu zielonego w zalewie
- 1 średni ogórek zielony
- mała puszka kukurydzy
- czerwona świeża papryka
- pęczek koperku
- 0,2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżeczki Ouzo
- sól
- pieprz czarny mielony
- ocet winny biały
- cukier
- mąka
Sposób wykonania:
Pierś saute:
Pierś umyć, oczyścić i opłukać. Czystą pierś posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Smażyć na złocisty kolor.
Sos pieprzowy:
Wlać 200 ml śmietanki do garnka i dodać połowę pieprzu zielonego po uprzednim odcedzeniu. Zagotować na wolnym ogniu, z 50 ml śmietanki sporządzić zawiesinę z mąki. Zagęścić sos, dodać soli do smaku i chwilę gotować na wolnym ogniu. Po około 2 minutach wyłączyć, wlać 1/2 łyżeczki Ouzo i 1/2 łyżeczki octu winnego białego, dokładnie wymieszać.
Surówka:
Ogórka umyć obrać ze skórki i opłukać, pokroić w słupki około 3 mm i długie około 4 cm. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, odciąć 1/4 papryki i pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami również z odsączoną kukurydzą. Wszystko zasypać 1 łyżką cukru i skropić octem winnym, dokładnie wymieszać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?