Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak w sosie warzywnym

Waldemar Kurowski
Kurczak w sosie warzywnym jest daniem lekkostrawnym, delikatnym i bardzo smacznym. Polecam go tym, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów na wiosnę. Jeśli akurat się nie odchudzamy - dodajmy do niego np. trochę kluseczek.

Składniki (na 4 osoby)

  • 1kurczak
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 10 dag pieczarek
  • sól do smaku

Sos

  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

Najpierw kurczaka starannie czyszczę, płuczę, i dzielę na części. Włoszczyznę wraz z cebulą obieram, myję i kroję w słupki. Przygotowane wcześniej porcje kurczaka układam w rondlu przekładając warzywami, solę, zalewam wrzącą wodą i gotuję. Po 15 minutach dodaję umyte i drobno pokrojone pieczarki. Gdy mięso i warzywa są już miękkie, wyjmuję z wywaru. Masło stapiam, mieszam z mąką, rozprowadzam wywarem i mieszając podgrzewam. Zagęszczony sos dodaję do mięsa i warzyw, wlewam śmietanę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem i posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski