Składniki (na 4 osoby)
- 1kurczak
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- 10 dag pieczarek
- sól do smaku
Sos
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- pół szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka
Przygotowanie
Najpierw kurczaka starannie czyszczę, płuczę, i dzielę na części. Włoszczyznę wraz z cebulą obieram, myję i kroję w słupki. Przygotowane wcześniej porcje kurczaka układam w rondlu przekładając warzywami, solę, zalewam wrzącą wodą i gotuję. Po 15 minutach dodaję umyte i drobno pokrojone pieczarki. Gdy mięso i warzywa są już miękkie, wyjmuję z wywaru. Masło stapiam, mieszam z mąką, rozprowadzam wywarem i mieszając podgrzewam. Zagęszczony sos dodaję do mięsa i warzyw, wlewam śmietanę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem i posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?