Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuropatwy i jarząbki

ELKA
Dziczyzna wraca do łask
Dziczyzna wraca do łask
Kto ma ochotę wybrać się na znakomite jedzenie i to takie, jakiego nie znajdziemy w menu innych restauracji, to "U myśliwych" w Poznaniu to odpowiednie miejsce.

Przepis Romana Schupke, szefa kuchni "U myśliwych"

Składniki:

  • kuropatwy
  • jarząbki
  • masło
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
Są to jedne z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych dzikich ptaków. Przyrządza się je na świeżo, nie bejcując.

Oskubane i wyczyszczone wymyć w wodzie (nie moczyć za długo, ponieważ tracą smak).

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Naszpikować dużo słoniną lub owinąć plastrami słoniny, piec na rożnie lub w piecu, podlewając często masłem.
Dusić ok. 40 minut.

Wkładając na półmisek naciąć trzy razy wzdłuż piersi. Przecięcia przełożyć masłem roztartym z sokiem z cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski