Kwaśnica po wielkopolsku

Elżbieta Podolska
Głównym składnikiem kwaśnicy jest kapusta kiszona
Głównym składnikiem kwaśnicy jest kapusta kiszona
Lubią ją górale, śpiewają o niej piosenki, ale i Wielkopolanom kwaśny smak nie jest obcy

Składniki:

  • żeberko wieprzowe
  • kiełbasa najlepiej lekko podwędzana
  • boczek gotowany
  • 400 dag kapusty kiszonej
  • 1 kg ziemniaków
  • kilka suszonych grzybów
  • marchew
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso umyć. Żeberko, kiełbasę i boczek pokroić, włożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i suszone grzyby. Gotować, aż mięso będzie prawie miękkie.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Wtedy dołożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą miękkie, dodać pokrojoną i lekko odciśniętą kapustę kiszoną. Gotować do momentu, kiedy kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku. Można także dodać majeranek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
witek
Kwaśnica jest b. zdrowa. szczególnie na te wczesnowiosenne chłody. Robię ją na żeberkach wędzonych. Kiełbasę i boczek podsmażam oddzielnie na patelni wraz z posiekanym, roztartym z solą ząbkiem czosnku.
kostki ziemniaczków oddzielnie też podgotuję.Robię to dla niepowtarzalnego aromatu potrawy.A reszta tak samo jak wyżej wg. przepisu. Jak to u nas mówi się w górach ,, niebo w gębie" i jest w tym cosik prawdy.. .HEJ.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie