Przepis na gofry z truskawkami
Składniki:
Ciasto gofry:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanka oleju rzepakowego
- 250 ml wody
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka kakao czarne
- 1 łyżka spirytusu
- Sól szczypta
- Krem na gofry:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Do dekoracji:
- 30 dkg truskawek
- 10 dkg poziomek
Konfitura truskawkowa:
- 20 dkg truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- mięta świeża
Przygotowanie:
Gofry:
Mąkę przesiewam, dodaję wodę, następnie olej i śmietanę kremówkę, oraz szczyptę soli, spirytus. Miksuję blenderem na puszystą masę. Ciasto musi być gęściejsze niż na naleśniki. Połowę ciasta odlewam, dodaję kakao i miksuję. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam ciasto 2 łyżki jasnego, 1 łyżka ciemnego. Na jednego gofra potrzeba około 3 łyżek ciasta. Można dodać proszek do pieczenia.
Krem:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, dodaję jogurt grecki i mieszam dokradnie już ręką.
Konfitura:
Truskawki myję, obieram z szypułek, kroję na plastry, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu. Gofry podaję z kremem śmietanowo-jogurtowym, truskawkami, poziomkami oraz konfiturą oraz miętą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?