Lato w słoiku: Kiszone ogórki z papryczką chilli [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
123rf
Oprócz tradycyjnych aromatycznych dodatków: liści laurowych, ziaren gorczycy białej lub pieprzu czarnego możemy dodać też liście wiśni, porzeczki czarnej, winorośli, chrzanu, dębu oraz papryczki chilli.

Składniki:

  • 15 słoików 0,5 l,
  • 4 kg ogórków,
  • 30 papryczek chili,
  • koper,
  • 15 ząbków czosnku,
  • 15 korzeni chrzanu,
  • 400 g gorczycy,
  • około 50 g pieprzu ziarnistego,
  • 50 g liści laurowych,
  • 80 g ziela angielskie,
  • 3 marchewki

Zalewa:

  • 10 szklanek wody,
  • pół litra octu,
  • niepełne 2 szklanki cukru,
  • 5 łyżek soli

Sposób przygotowania:
Do każdego słoika dodajemy 1 baldachim (czyli kwiat) kopru, 1 ząbek czosnku, korzeń chrzanu, pokrojony na mniejsze kawałki, 1 łyżeczkę gorczycy, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 3 plastry marchwi. Układamy ogórki, a pomiędzy wkładamy 2 mniejsze lub jedną większą papryczkę chili. Wszystkie składniki na zalewę łączymy i gotujemy. Zalewamy gorącym roztworem. Pasteryzujemy przez 10 minut.

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie