Składniki:
- 15 słoików 0,5 l,
- 4 kg ogórków,
- 30 papryczek chili,
- koper,
- 15 ząbków czosnku,
- 15 korzeni chrzanu,
- 400 g gorczycy,
- około 50 g pieprzu ziarnistego,
- 50 g liści laurowych,
- 80 g ziela angielskie,
- 3 marchewki
Zalewa:
- 10 szklanek wody,
- pół litra octu,
- niepełne 2 szklanki cukru,
- 5 łyżek soli
Sposób przygotowania:
Do każdego słoika dodajemy 1 baldachim (czyli kwiat) kopru, 1 ząbek czosnku, korzeń chrzanu, pokrojony na mniejsze kawałki, 1 łyżeczkę gorczycy, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 3 plastry marchwi. Układamy ogórki, a pomiędzy wkładamy 2 mniejsze lub jedną większą papryczkę chili. Wszystkie składniki na zalewę łączymy i gotujemy. Zalewamy gorącym roztworem. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Czekaliśmy na nią dwa lata - Jula znowu na scenie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?