Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Leczo z bobem

Anastazja Bezduszna
Tarsmak
Leczo z cukinii z dodatkiem bobu to kolorowe, sycące i do tego łatwe w przygotowaniu danie.

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 3 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • 1 łyżka sosu piri-piri
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na półplasterki, tak samo ziemniaki, cukinię, bakłażan i cebulę. Czosnek sprasować i dodać do warzyw. Dodać 1 łyżkę sosu piri-piri. W dużym garnku rozgrzać oliwę, włożyć wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać bób, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodać pomidory, pietruszkę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Tak zrobione leczo przeleć do głębokich talerzy, udekorować natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski