Składniki:
- pół kilograma pieczarek
- cebula
- papryka żółta
- papryka czerwona
- papryka zielona
- 2 filety z kurczaka
- ostra i słodka papryka do smaku
- pieprz i sól
- olej
Sposób przyrządzania:
Filety z kurczaka kroję w kostkę (można w paseczki). Wrzucam do miski z marynatą (olej smakowy czosnek i bazylia, sól, pieprz, słodka i ostra papryka), mieszam i zostawiam na chwilę, żeby smaki się przegryzły.
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i podsmażam z cebulką na patelni. Nie wlewam na nią za dużo oleju. Pieczarki mieszam, troszkę je solę. Podsmażone przekładam do miseczki.
Papryki kroję w paseczki. Na patelnię wlewam trochę oleju, wrzucam papryki i mieszam. Do smaku skraplam olejem smakowym z czosnkim i bazylią. Zeszklone paryczki dorzucam do pieczarek. Mieszam je delikatnie.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam kawałki kurczaka. Smażę, mieszając od czasu do czasu, żeby kawałki kurczaka nie przywierały do patelni. Do usmażongo kurczaka dorzucam paprykę i pieczarki. Wszystko razem mieszam i duszę chwilę pod przykryciem.
Serwuję samo leczo, jest pożywne. Ale jak ktoś chce może do niego ugotować kaszę, ryż, a nawet ziemniaki - polecam podsmażone z ziołami na patelni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?