Makaron z boczkiem
Składniki:
- 250 g makaronu kolanka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 5 plastrów boczku
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki/szczypiorek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos. Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek). Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Makaron z wstążkami z warzyw
Składniki:
- 250 g makaronu wstążki
- 1 średnia cukinia
- 2 marchewki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy paski z marchewki pomijając jej rdzeń Z cukinii wycinamy środek i również wycinamy paski Tak przygotowane warzywa wrzucamy na osoloną wodę z dodatkiem oliwy i gotujemy przez 2 minuty. Na talerz wykładamy makaron, posypujemy ziołami i na to wykładamy podgotowane warzywa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?