W tym roku na otwarcie ogródka zdecydowało się ośmiu restauratorów. Będą je prowadzić na takich samych zasadach, jakie obowiązywały ich przed rokiem.
Podstawowym wymogiem koniecznym do uzyskania pozwolenia było to, że ubiegająca się o nie osoba musi prowadzić także lokal gastronomiczny na rynku. Dzięki temu będzie w stanie zapewnić swoim klientom odpowiedni dostęp do zaplecza sanitarnego. Nie zmieniają się także stawki podatku. Za każdy metr kwadratowy powierzchni ogródka ich właściciele każdego dnia zapłacą 80 groszy. Na wysokość opłat przedsiębiorcy narzekali niejednokrotnie, ale faktem pozostaje, że żaden z nich nie zrezygnował z możliwości prowadzenia tej sezonowej działalności.
Porządkowanie centrum zaczęło się już kilka tygodni temu. Miasto naprawiało granitowe płyty, którymi wyłożony jest deptak. Niektóre z nich były tak popękane, że przechodnie mogli zrobić sobie na nich krzywdę. Na początku kwietnia z ulicy Słowiańskiej prowadzącej pod miejski ratusz zniknęły także stojące tam od lat prowizoryczne budki z fast foodem i lodami. Władze podjęły decyzję o ich wywiezieniu z przyczyn głównie estetycznych. Prowizoryczne, plastikowe restauracje wyłącznie szpeciły wejście z deptaku na plac Metziga. Ich usunięcie było możliwe, gdyż upłynął termin pozwolenia na prowadzenie działalności w tym miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?