Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Leszno: W żywności nie było toksyn - teraz przebadają krew

Daniel Andruszkiewicz
W żywności z zakładowej stołówki SEWS w Lesznie nie znaleziono substancji toksycznych. Nadal nie wiadomo więc, co było przyczyną omdleń pracowników firmy. Przebadana zostanie teraz krew, ale analizy będą trudne, bo eksperci nie wiedzą nawet, czego mają w niej szukać.

Cukier, woda, kawa i kilka innych produktów, które pracownicy spożywali podczas przerwy obiadowej zostało przebadanych przez w laboratorium kryminalistycznym w Poznaniu. Analizy nie przyniosły jednak odpowiedzi na pytanie, dlaczego 18 kwietnia 21 osób trafiło do szpitala z objawami omdleń, zawrotów głowy i problemów żołądkowych.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Leszno: Nie było narkotyku w cukrze w stołówce!

Śledczy sądzili, że zatruły się narkotykiem, ale badania wykluczyły tę hipotezę. Teraz wykluczyć trzeba też skażenie żywności innymi substancjami. Będą więc kolejne analizy.

- Przesłaliśmy próbki krwi do Zakładu Medycyny Sądowej, gdzie zostaną zbadane pod kątem obecności jakiejkolwiek substancji, która mogła doprowadzić do zaistniałego zdarzenia - wyjaśnia Jerzy Maćkowiak, szef leszczyńskiej prokuratury.

Wyniki badań próbek krwi będą znane za około miesiąc.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Leszno: Zwolnienia w SEWS ruszają w maju

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski