Składniki:
- 3 wafle tortowe
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki
- 250 g cukru
- 6 łyżek orzeszków ziemnych (albo rodzynek)
- 300 ml mleka
- 500 ml śmietanki 36%
- łyżka kakao
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- łyżka czekolady w proszku
- 50 g czekolady
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem, mąką i mlekiem, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Śmietanę ubijamy, mieszamy z cukrem wanilinowym. Do masy żółtkowej dodajemy posiekane orzeszki i pianę. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy czekoladę w proszku i startą czekoladę, a do drugiej kakao.
Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą kładziemy wafla smarujemy go masą czekoladową przykrywamy drugim waflem i smarujemy masą kakaową-przykrywamy trzecim waflem i mrozimy przez 5 godzin. Po 5 godzinach nasze lody są gotowe, możemy polać je czekoladą albo posypać startym na tarce wafelkiem czekoladowym.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?