Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lody czekoladowe przekładane waflem

Agnieszka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z czekoladą. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki:

  • 3 wafle tortowe
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g cukru
  • 6 łyżek orzeszków ziemnych (albo rodzynek)
  • 300 ml mleka
  • 500 ml śmietanki 36%
  • łyżka kakao
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • łyżka czekolady w proszku
  • 50 g czekolady

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem, mąką i mlekiem, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Śmietanę ubijamy, mieszamy z cukrem wanilinowym. Do masy żółtkowej dodajemy posiekane orzeszki i pianę. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy czekoladę w proszku i startą czekoladę, a do drugiej kakao.

Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą kładziemy wafla smarujemy go masą czekoladową przykrywamy drugim waflem i smarujemy masą kakaową-przykrywamy trzecim waflem i mrozimy przez 5 godzin. Po 5 godzinach nasze lody są gotowe, możemy polać je czekoladą albo posypać startym na tarce wafelkiem czekoladowym.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski