Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lody nie tylko dla ochłody

ELKA
Cranberry Marketing Committee
Na dworze coraz cieplej. W zimnych napojach i lodach szukamy ochłodzenia. Lekarze potwierdzają, że jedzenie lodów poprawia samopoczucie i łagodzi stres, a przy tym przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa. Więc kto z nas nie lubi lodów?

ZOBACZ TEŻ: Błyskawiczny tort

Lody są zdecydowanie mniej kaloryczne niż słodycze lub inne przekąski. A lody z soku z cranberry (żurawiny amerykańskiej) dodatkowo dostarczają organizmowi wielu cennych wartości zdrowotnych. Własnoręcznie przygotowane lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym czy żurawinowe lody na patyku w każdym domu będą hitem tego lata!

Jeśli chcemy mieć pewność co do jakości lodów jakie spożywają nasze dzieci i my sami zadbajmy, aby były przygotowane z najlepszych składników i zróbmy je sami - to takie proste! Sok z żurawiny, zwanej również żurawiną amerykańską i wielkoowocową, to znacznie więcej niż napój orzeźwiający lub dodatek do koktajli. Idealnie nadaje się do przygotowania w domu pysznych i zdrowych lodów. O jego wyjątkowości stanowią przede wszystkim właściwości wpływające pozytywnie na nasze zdrowie.

Sok z żurawiny w połączeniu z zimną wodą mineralną perfekcyjnie gasi również pragnienie w letnie upały lub po wysiłku sportowym. Orzeźwiający i smaczny, lekko cierpkawy nektar żurawinowy świetnie nadaje się także do picia z innymi sokami owocowymi lub mlekiem. Na szczególną uwagę zasługuje trudno dostępny sok z białych cranberries. Wytwarzany jest z dojrzałych jagód, zanim uzyskają swoją czerwoną barwę i jest poszukiwany szczególnie w gastronomii, do sporządzania egzotycznych koktajli.

100 g suszonych cranberries dostarcza 308 kcal. Owoce te zawierają korzystne dla zdrowia drugorzędne substancje roślinne i mineralne. Wartość energetyczna 100 g świeżych żurawin amerykańskich to 46 kcal, które dostarczają również witaminy C, A i K oraz potas.


Lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym

Składniki na 4 porcje:

  • 120 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 50 g posiekanej, suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 50 g pełnotłustego jogurtu
  • 50 g bitej śmietany
  • 1/2 opakowania (125 g) "Frucht Eis Zauber“ firmy Diamant (gotowy proszek do robienia lodów)
  • 30 g płatków czekoladowych
  • 50 g polewy z półgorzkiej czekolady
  • 4 chrupiące rożki do lodów (każdy po 5 g)

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Zagotować sok z żurawiny amerykańskiej razem z żurawiną amerykańską. Następnie przetrzeć i przecedzić przez sitko. Pozostawić do ostudzenia.

Ucierać jogurt, śmietanę, "Frucht Eis Zauber“ i ostudzony wywar z żurawiny amerykańskiej przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania delikatnej kremowej piany. Obtoczyć w płatkach czekoladowych. Włożyć do miski i włożyć do zamrażarki na ok. 5 godzin.

Polewę czekoladową włożyć w opakowaniu do wody i poczekać aż się roztopi. Zanurzyć brzegi wafelków czekoladowych w polewie i pozostawić do zastygnięcia. W tym celu wstawić wafle do kubka lub szklanki. Resztę polewy wlać do wafelków. Łyżką do lodów uformować kulki i umieścić je w wafelkach.

Czas przygotowania: 40 minut + 5 godzin oczekiwania

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski