Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łosoś na parze

Anastazja Bezduszna
123rf
Gotowana na parze ryba - a do tego z warzywami - zachowuje więcej witamin i minerałów niż smażona. Taki sposób przyrządzania zalecany jest też dla łososia. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub wina, do których dodajemy aromatyczne zioła. To sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.

Składniki:

  • 300 gramów filet łososia
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 4 plasterki cytryny
  • 6 plastrów masła
  • sól, pieprz
  • bazylia

Kroimy rybę na równe filety. W misce z 0,5 litra zimnej wody rozpuszczamy garść soli. Następnie zanurzamy rybę w solance na 10 minut, była bardziej soczysta po przygotowaniu. Na środku folii aluminiowej układamy plaster masła, na który kładziemy jeden kawałek ryby. Doprawiamy ją lekko solą i pieprzem. Na wierzchu łososia układamy dwa plastry masła i dwa plastry cytryny. Na sam koniec układamy 2 pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Całość posypujemy świeżą lub suszoną bazylią.

Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pakunek wkładamy do garnka do gotowania na parze. Rybę parujemy w zależności od grubości 12-15 minut. Podawać można z gotowanymi na parze warzywami - brukselkami, marchewką, brokułami i kalafiorem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski