Składniki:
- 300 gramów filet łososia
- 4 pomidorki koktajlowe
- 4 plasterki cytryny
- 6 plastrów masła
- sól, pieprz
- bazylia
Kroimy rybę na równe filety. W misce z 0,5 litra zimnej wody rozpuszczamy garść soli. Następnie zanurzamy rybę w solance na 10 minut, była bardziej soczysta po przygotowaniu. Na środku folii aluminiowej układamy plaster masła, na który kładziemy jeden kawałek ryby. Doprawiamy ją lekko solą i pieprzem. Na wierzchu łososia układamy dwa plastry masła i dwa plastry cytryny. Na sam koniec układamy 2 pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Całość posypujemy świeżą lub suszoną bazylią.
Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pakunek wkładamy do garnka do gotowania na parze. Rybę parujemy w zależności od grubości 12-15 minut. Podawać można z gotowanymi na parze warzywami - brukselkami, marchewką, brokułami i kalafiorem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?