Łosoś pieczony na szpinaku z szampańską cykorią

Agnieszka Ciborek
Łosoś pieczony na szpinaku z szampańską cykorią
Łosoś pieczony na szpinaku z szampańską cykorią Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek

Składniki:

  • 150g łososia
  • 1 cykoria
  • 200 g szpinaku
  • szampan
  • olej
  • miód
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pół cytryny

Sposób przyrządzenia:
Cykorię przekroić wzdłuż na dwie części i wydrążyć gorzką łodygę, włożyć do garnka, zalać szampanem, przed zagotowaniem dodać trochę masa, soli i dużo miodu.

Do małego rondelka wlewamy tyle oleju, aby pokryć nim łososia. Olej podgrzewamy i wkładamy sondę, aby pokazała nam temperaturę oleju, która powinna wynosić 80-90 stopni. Po uzyskaniu tej temperatury wkładamy rybę na około 10 minut i pilnujemy aby nie przekroczyć 90 stopni. Szpinak podsmażyć na masełku z cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Na talerzu układać kolejno szpinak, cykorię i łososia. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie