Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łosoś pieczony na szpinaku z szampańską cykorią

Agnieszka Ciborek
Łosoś pieczony na szpinaku z szampańską cykorią
Łosoś pieczony na szpinaku z szampańską cykorią Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek

Składniki:

  • 150g łososia
  • 1 cykoria
  • 200 g szpinaku
  • szampan
  • olej
  • miód
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pół cytryny

Sposób przyrządzenia:
Cykorię przekroić wzdłuż na dwie części i wydrążyć gorzką łodygę, włożyć do garnka, zalać szampanem, przed zagotowaniem dodać trochę masa, soli i dużo miodu.

Do małego rondelka wlewamy tyle oleju, aby pokryć nim łososia. Olej podgrzewamy i wkładamy sondę, aby pokazała nam temperaturę oleju, która powinna wynosić 80-90 stopni. Po uzyskaniu tej temperatury wkładamy rybę na około 10 minut i pilnujemy aby nie przekroczyć 90 stopni. Szpinak podsmażyć na masełku z cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Na talerzu układać kolejno szpinak, cykorię i łososia. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski