Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Majeranek w ogrodzie i na balkonie. Tę aromatyczną przyprawę możesz mieć świeżą na co dzień! Nie tylko majeranek otarty jest dobry!

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Majeranek najczęściej kupujemy suszony. Ale to pachnące zioło można uprawiać na balkonach i w ogrodach.
Majeranek najczęściej kupujemy suszony. Ale to pachnące zioło można uprawiać na balkonach i w ogrodach. Hans/pixabay.com
Majeranek to jedna z bardziej popularnych przypraw w polskiej kuchni. Najczęściej kupujemy suszony, ale majeranek możemy też uprawiać w ogrodach i na balkonach. Dzięki temu będziemy mieli jego świeże, pachnące listki i pędy w zasięgu ręki. Radzimy, jakie wymagania ma lebiodka majeranek, jak ją uprawiać, kiedy posiać i jak pielęgnować.

Spis treści

Majeranek to jedna z najbardziej popularnych przypraw śródziemnomorskich, jakie stosuje się w polskiej kuchni. Był on uprawiany od dawna i powszechnie dostępny nawet w okresie PRL-u, kiedy wybór przypraw był znacznie ograniczony. Najczęściej kupujemy majeranek otarty, czyli rozdrobniony, suszony. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się aromatem i smakiem świeżego majeranku, prosto z doniczki lub ogródka. Bo to zioło nie jest szczególnie trudne w uprawie i jeśli tylko spełni się jego podstawowe wymagania, będzie dobrze rosło i w ogrodzie, i na balkonie.

Lebiodka majeranek. Co to za roślina?

Najczęściej używamy nazwy majeranek lub majeranek ogrodowy, ale oficjalna nazwa tej rośliny to lebiodka majeranek (Origanum majorana). Jest ona blisko spokrewniona z lebiodką pospolitą, lepiej znaną pod nazwą oregano. Obie rośliny są do siebie dość podobne (szczególnie trudno je rozróżnić, gdy nie kwitną). Majeranek pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i był wykorzystywany od starożytności. Obecnie dziko rośnie już w niewielu miejscach, za to jest powszechnie uprawiany. Majeranek bywa też znany jako majoran i mariolka.

Jak wygląda majeranek?

Majeranek jest niezbyt dużą krzewinką. Dorasta do ok. 30-40 cm wys. Jego pędy są wzniesione i szybko drewnieją w dolnej części. Liście majeranku są wydłużone, eliptyczne i pokryte delikatnymi włoskami (podobnie jak młode pędy), dzięki którym roślina ma szarozielone zabarwienie. Charakterystyczne dla tej rośliny są kanciaste „kłosy”, które tworzą tzw. podsadki. To przekształcone liście, z których wyrastają drobne, najczęściej białe kwiaty (mogą też być różowe).

Kwiaty majeranku wyrastają z charakterystycznych podsadek, które tworzą kłosy. Są miododajne, ale możemy je również wykorzystać i my. Są pachnące i
Kwiaty majeranku wyrastają z charakterystycznych podsadek, które tworzą kłosy. Są miododajne, ale możemy je również wykorzystać i my. Są pachnące i smaczne. Fablegros/pixabay.com

Właściwości majeranku i jego zastosowanie

Majeranek wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego żurek, barszcz biały czy grochówkę. Ale nadaje się do przyprawiania niemal wszystkiego – od dań mięsnych i wędlin, przez sery i jajka w przeróżnych postaciach, po zapiekanki i gulasze, zarówno warzywne, jak i z mięsem. Najczęściej wykorzystuje się liście i młode pędy, ale aromatyczna jest cała roślina. Można spokojnie także sięgać po podsadki kwiatów oraz same kwiaty. Te ostatnie szczególnie dobrze nadają się do sałatek czy dekorowania potraw. Kwiaty majeranku są też bardzo miododajne.
Majeranek ma też właściwości lecznicze. Przede wszystkim ułatwia trawienie, dlatego tym bardziej warto go stosować jako przyprawę do ciężkostrawnych potraw. Ale pomaga też m.in. przy przeziębieniach, a także problemach skórnych, jest też stosowany w kosmetyce. Najczęściej robi się napar z majeranku, ale można też przygotować leczniczą nalewkę.

Jak uprawiać majeranek? Podstawowe wymagania

Majeranek będzie dobrze rósł, jeśli zapewnimy mu słoneczne miejsce. Kolejnym warunkiem jest żyzna ziemia, która powinna być przepuszczalna i wapienna, o lekko zasadowym odczynie (dobrze sprawdzi się dodatek mączki bazaltowej, popiołu drzewnego).

Pielęgnacja majeranku. Podlewanie i nawożenie

Majeranek nie lubi mokrej ziemi i zdecydowanie lepiej zniesie przesuszenie niż zalewanie. Jednak doceni lekko wilgotne podłoże. Jeśli zapewnimy mu żyzną ziemię, nawożenie nie będzie konieczne, ale możemy go „dokarmiać” biohumusem, dodawanym do wody podczas podlewania. Można też wykorzystać domowe nawozy na bazie skorupek jajek.

Uprawa majeranku w doniczce na balkonie

Majeranek w doniczce musimy również ustawić w słonecznym miejscu i posadzić w dobrej ziemi. Warto dodać do niej perlit, żeby zapewnić dobrą przepuszczalność. Można też kupić gotowe podłoże do ziół. Ważne by w doniczce był odpływ oraz warstwa drenażu. Do uprawy majeranku nie trzeba dużej donicy – w standardowej skrzynce można posadzić kilka krzaczków (w jednym rzędzie, co ok. 20 centymetrów). Majeranek warto też sadzić w pojedynczych, ceramicznych doniczkach, dzięki którym stworzymy śródziemnomorski kącik na balkonie.

Kiedy posiać majeranek?

Majeranek można wyhodować samodzielnie z nasion. To najtańsza opcja, jednak wymaga cierpliwości. To zioło można posiać w marcu na rozsadę lub pod koniec kwietnia do gruntu w ogrodzie. Ważne, by nasiona przykryć minimalną ilością ziemi i nie przesadzać z podlewaniem. Rozsady wymagają pikowania, a rośliny posiane do gruntu – przerywania (majeranek ma drobne nasiona i najczęściej sieje się go gęsto). Jeśli przygotowaliśmy sadzonki, to do ogrodu sadzimy je w drugiej połowie maja. Paczka nasion kosztuje ok. 2-3,5 zł.
Majeranek można też rozmnażać przez podział rozrośniętej kępy. Jednak w Polsce najczęściej uprawia się go jako roślinę jednoroczną, więc nie jest to szczególnie polecana metoda.

Sadzonki majeranku

Najprostszym sposobem na rozpoczęcie uprawy majeranku jest kupienie gotowej sadzonki. Około maja pojawiają się w sprzedaży w sklepach ogrodniczych i na targowiskach. Wystarczy posadzić ją w ogrodzie lub balkonowej doniczce.

Zbiór majeranku i suszenie

Majeranek można pozyskiwać na bieżąco do przyprawiania potraw. Pamiętajmy jednak, by ścinać pędy, a nie tylko obrywać listki. Alternatywą są „majerankowe żniwa”, które można zrobić dwa razy. Pierwszy, gdy majeranek zaczyna kwitnąć (ma pąki, ale kwiaty jeszcze nie są rozwinięte), a drugi raz, gdy pędy odrosną, w sierpniu-wrześniu. Można też zastosować metodę pośrednią, tzn. w sezonie ścinać gałązki pędy na bieżące potrzeby, a jesienią ściąć wszystkie do suszenia.
Jeśli chcemy, by majeranek rósł i rozkrzewiał się, nie ścinajmy pędów zbyt nisko (tnijmy nad zdrewniałą częścią).
Majeranek najlepiej związać w niewielkie pęczki i powiesić „do góry nogami”. Suszy się go w przewiewnym, zacienionym i suchym miejscu.

Czy majeranek jest wieloletni?

W Polsce najczęściej uprawia się jednoroczne majeranki (choć roślina ma również postać dwu- oraz wieloletnią i nie zawsze wiadomo, na jaką trafiliśmy). Jeśli jednak jesienią jest ładny i chcemy przetrzymać go dłużej, przesadźmy go do doniczki i zabierzmy do domu (w gruncie nie przetrwa). Trzeba mu zapewnić bardzo jasne miejsce i umiarkowane podlewanie. Doniczki z balkonu oczywiście również możemy przenieść.

Polecjaka Google News - RegioDom

Przechowywanie w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Majeranek w ogrodzie i na balkonie. Tę aromatyczną przyprawę możesz mieć świeżą na co dzień! Nie tylko majeranek otarty jest dobry! - RegioDom.pl

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski