Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makowiec na zimno (gmina Rakoniewice)

Redakcja
makowiec
makowiec archiwum

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa makowa:

  • 3 szklanki maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki żelatyny.
Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny (lub masła),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita dodać cukier i miksować do momentu aż będzie niewyczuwalny. Następnie dodać żółtka, wodę a na końcu przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Masło utrzeć z cukrem.

Mak zaparzyć wodą i przekręcić dwa razy przez maszynkę. W osobnej misce ubić białka a jak piana będzie sztywna to dodać żółtka. Masą jajeczną dodać do masy z makiem i wymieszać mikserem. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy makowej. Wymieszać mikserem. Margarynę roztopić, dodać cukier puder, kakao. Jak masa będzie jednolita dodać kwaśną śmietanę. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do polewy. Wymieszać. Na biszkopt wyłożyć masę makową, i jak polewa zacznie tężeć to polać nią placek. Włożyć do lodówki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski