Składniki:
- 3 kg marchewki,
- woda,
- odrobina soli
Sposób przygotowania:
Marchew myjemy i cienko obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Napełniamy marchewką prawie pod gwint słoiki. Do każdego słoika wsypujemy po szczypcie soli (na półlitrowe). Zalewamy czystą wodą, tak aby marchewka została przykryta. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka. Pasteryzujemy słoiki przez 2 godziny. Dajemy słoikom ostygnąć w garnku. Następnego dnia powtarzamy procedurę gotowania przez 1 godzinę. Tak przygotowana marchewka dobrze się przechowuje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?