Marokańska harira: Zupa z baraniny

ELKA
Coś z kuchni marokańskiej...

Składniki:

  • 250 g baraniny / wołowiny bez kości
  • 100 g grochu
  • 100 g soczewicy
  • 2 łyżki oliwy
  • zielona pietruszka
  • jajko
  • cytryna
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:
Mięso wypłukać i pokroić w 2 cm kostkę. Soczewicę i groch namoczyć ma kilka godzin, odcedzić i dusić razem z mięsem na oliwie, dodając pod koniec duszenia zieloną pietruszkę.

Zalać zimną wodą (2 l) i gotować, gdy mięso zmięknie, dodać przyprawy. Mąkę wymieszać z rozbełtanym jajkiem i sokiem z cytryny, wlać do zupy tuż przed podaniem i zagotować.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie