Składniki:
- 4 kg ogórków,
- 1,5 kg marchwi,
- 1 kg cebuli,
- 1 kg papryki,
Zalewa:
- szklanka octu 10%,
- szklanka cukru,
- szklanka oleju,
- 3 płaskie łyżki soli,
- 2 łyżki pieprzu,
- łyżka mielonej słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Ogórki, cebulę, paprykę i marchewkę myjemy obieramy (za wyjątkiem ogórków) i kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego naczynia. Składniki na zalewę mieszamy, ale nie gotujemy. To będzie zimna zalewa. Składniki sałatki dokładnie mieszamy z zalewą i zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Można spróbować i dołożyć nieco cukru lub soli. Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy przez 15 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?