Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marynowana sałatka na zimę

Anastazja Bezduszna
123rf
Marynowane w occie lub oliwie jarzyny potrafią wzbogacić swym smakiem niejeden obiad. Są dobrym uzupełnieniem do mięsa pieczonego, duszonego i smażonego. Ale również mogą być samodzielną i smaczną przystawką.

Składniki:

  • 4 kg ogórków,
  • 1,5 kg marchwi,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg papryki,

Zalewa:

  • szklanka octu 10%,
  • szklanka cukru,
  • szklanka oleju,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu,
  • łyżka mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:
Ogórki, cebulę, paprykę i marchewkę myjemy obieramy (za wyjątkiem ogórków) i kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego naczynia. Składniki na zalewę mieszamy, ale nie gotujemy. To będzie zimna zalewa. Składniki sałatki dokładnie mieszamy z zalewą i zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Można spróbować i dołożyć nieco cukru lub soli. Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy przez 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski