Marynujemy patisony

Anastazja Bezduszna
123rf
Smaki letnich warzyw i owoców staramy się zamknąć w słoiku. Do tradycyjnych ogórków kiszonych, kompotów wieloowocowych i przecieru pomidorowego można dostawić na półkę marynowane patisony lub kiszone arbuzy. Warto się odważyć i nieco poeksperymentować.

Składniki:

  • patisony,
  • liść laurowy,
  • koper (dojrzały, podsuszony z nasionkami),
  • 2 ząbki czosnku (wedle uznania, mogą być dwa, trzy),
  • chrzan,
  • ziele angielskie,
  • pieprz

Zalewa:

  • 1,5 litra wody,
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 1 szklanka cukru ,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Patisony myjemy, kroimy na kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Mieszamy wszystkie składniki na zalewę i gotujemy. Do słoika wrzucamy liść laurowy, koper, chrzan, ziele angielskie, pieprz. Następnie wrzucamy patisony. Zalewamy ciepłą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut. Przechowujemy w piwnicy, w chłodnym i suchym miejscu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie