Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa w Poznaniu: w 14 restauracjach są specjalne bezmięsne menu

AB
W ofercie 14 restauracji można znaleźć m.in. pyszne burgery roślinne z kultowym Beyond Meat, wegańskie odpowiedniki ulubionych tradycyjnych dań, pizzę z roślinnym zamiennikiem mozzarelli, sushi czy sycące bowle.
W ofercie 14 restauracji można znaleźć m.in. pyszne burgery roślinne z kultowym Beyond Meat, wegańskie odpowiedniki ulubionych tradycyjnych dań, pizzę z roślinnym zamiennikiem mozzarelli, sushi czy sycące bowle. Canva/pixabay
W sobotę, 20 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – z tej okazji wybrane lokale w Poznaniu przeznaczą część dochodu ze sprzedaży dań bezmięsnych na działania Stowarzyszenia Otwarte Klatki, zajmującego się ochroną zwierząt hodowlanych. W ofercie restauracji można znaleźć m.in. pyszne burgery roślinne z kultowym Beyond Meat, wegańskie odpowiedniki ulubionych tradycyjnych dań, pizzę z roślinnym zamiennikiem mozzarelli, sushi czy sycące bowle.

Jak świętują Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa w Poznaniu

10 proc. ze sprzedaży bezmięsnych posiłków zostanie przekazane na działania Otwartych Klatek, organizację zrzeszającą osoby, które chcą zmienić los zwierząt hodowlanych. Celem Otwartych Klatek jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt.

– Serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców Poznania do skorzystania z okazji i spróbowania kuchni roślinnej, wspierając tym samym lokalną gastronomię oraz nasze działania na rzecz poprawy losu zwierząt – mówi Monika Ladwich, koordynatorka poznańskiej grupy lokalnej Otwartych Klatek. – Dania bezmięsne potrafią zaskakiwać. Mamy nadzieję, że w najbliższy weekend wiele osób zakocha się w kuchni roślinnej i będzie częściej wybierać wegańskie opcje – dodaje.

Mniej mięsa, więcej warzyw i owoców

Trend na ograniczanie ilości zjadanego mięsa zauważalny jest od kilku lat i cały czas przybiera na sile. W 2021 r. można spodziewać się coraz większej liczby osób, które zrezygnują z jedzenia mięsa całkowicie lub częściowo zastąpią je produktami pochodzenia roślinnego. Rosnąca popularność wegetarianizmu wynika z przyczyn światopoglądowych, troski o środowisko naturalne, ale też aspektów zdrowotnych.

Trendy żywieniowe na 2021 rok. „To jest na pewno wegetarianizm i odporność”.

#OtwieraMY w Poznaniu. Oto restauracje, kawiarnie i kluby otwarte stacjonarnie.Sprawdź, gdzie można zjeść, wypić kawy czy też potańczyć w weekend --->

Restauracje, kawiarnie, kluby - te miejsca są otwarte w marc...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski