Jak świętują Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa w Poznaniu
10 proc. ze sprzedaży bezmięsnych posiłków zostanie przekazane na działania Otwartych Klatek, organizację zrzeszającą osoby, które chcą zmienić los zwierząt hodowlanych. Celem Otwartych Klatek jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt.
– Serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców Poznania do skorzystania z okazji i spróbowania kuchni roślinnej, wspierając tym samym lokalną gastronomię oraz nasze działania na rzecz poprawy losu zwierząt – mówi Monika Ladwich, koordynatorka poznańskiej grupy lokalnej Otwartych Klatek. – Dania bezmięsne potrafią zaskakiwać. Mamy nadzieję, że w najbliższy weekend wiele osób zakocha się w kuchni roślinnej i będzie częściej wybierać wegańskie opcje – dodaje.
Mniej mięsa, więcej warzyw i owoców
Trend na ograniczanie ilości zjadanego mięsa zauważalny jest od kilku lat i cały czas przybiera na sile. W 2021 r. można spodziewać się coraz większej liczby osób, które zrezygnują z jedzenia mięsa całkowicie lub częściowo zastąpią je produktami pochodzenia roślinnego. Rosnąca popularność wegetarianizmu wynika z przyczyn światopoglądowych, troski o środowisko naturalne, ale też aspektów zdrowotnych.
Trendy żywieniowe na 2021 rok. „To jest na pewno wegetarianizm i odporność”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?