Międzynarodowy Dzień Kawy: Poznaj rodzaje kawy, jej właściwości lecznicze oraz walory smakowe
Kofeina
Kawa to najbardziej popularne źródło kofeiny. Jak czytamy w publikacji "Czy picie kawy jest zdrowe?", kofeina znalazła zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych, pobudzających.
Jej dawka lecznicza wynosi 200 mg, co odpowiada około czterem kawom espresso, trzem filiżankom kawy rozpuszczalnej, dwóm filiżankom kawy mielonej i około dwudziestu filiżankom kawy odkofeinowanej.
Właściwości przeciwnowotworowe
Kawa to także źródło cennych antyoksydantów – kwasów chlorogenowego i kawowego. Neutralizują one wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, ale dodatkowo usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Naukowcy uważają, że dzięki tym właściwościom antyoksydanty mogą chronić przed uszkodzeniami materiał genetyczny w komórkach i tym samym chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi.
Korzystny wpływ na pamięć i koncentrację
Kofeina, teofilina i teobromina działają na centralny układ nerwowy, przyspieszając przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, czyli procesy myślowe. Działa więc pobudzająco na umysł, zwiększa pamięć krótkotrwałą i ułatwia koncentrację.
Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
Wskazują na to badania naukowców z National Institute for Public Health and the Environment. Wśród badanych pijących powyżej 7 filiżanek dziennie, w porównaniu z 2 filiżankami dziennie ryzyko to ulega redukcji nawet o 50 proc.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera
Kofeina, teofilina i teobromina zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Dowodzą tego badania naukowców z University of Illinois at Chicago. Według tych badań początek choroby Parkinsona u osób pijących kawę jest późniejszy (72 lata) niż u osób, które nie spożywały kawy (64 lata).
Kolejny slajd --->