KGW z terenu całej gminy przygotowały barwne stoiska z regionalnymi potrawami, wykonanymi według dawnych przepisów.
- Targi były wyjątkową okazją do zaprezentowania swojej tradycji związanej z gastronomią. Ich główną częścią jest prezentacja, degustacja i ocena stoisk z przetworami - mówi Marek Stach, dyrektor OKSiAL.
Podczas minionych targów, na zwiedzających czekało aż 18 stoisk nawiązujących do tradycji przetwarzania owoców i warzyw. Przygotowane przetwory i potrawy zaprezentowały członkinie kół gospodyń z Roszkowa, Gostkowa, Rzyczkowa, Woszczkowa, Sobiałkowa, Konar, Dłoni, Niemarzyna, Dąbrowy, Kołaczkowic, Oczkowic, Piasków i Topólki oraz stowarzyszeń: Koła Dzieci i Osób Niepełno-sprawnych, „Żyjmy z humorem”, Uniwersytetu II Wieku 45+ oraz klubu seniora.
Na targach zaprezentowali się też lokalni artyści i rzemieślnicy, wytwórcy produktów tradycyjnej żywności: wędlin, wyrobów cukierniczych, sera, miodu i wielu innych.
W części artystycznej wystąpiły zespoły śpiewacze działające przy OKSiAL oraz miejscowa orkiestra dęta.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?