reklama

Mięsna uczta: Przyjemność płynąca z jedzenia

ABZaktualizowano 
Uczta dla całej rodziny nie obejdzie się bez mięsnej potrawy. Królik, wołowina czy kaczka? Wybierz i przygotuj razem z nami.

Dobre jedzenie nie tylko zapewnia nam energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania, ale jest także źródłem przyjemności: każdy z nas ma dania, którym nie jest w stanie się oprzeć. Właśnie dlatego powinniśmy przykładać wagę dotego, co trafia na nasz talerz.

W okresie jesienno-zimowej zawieruchy organizm potrzebuje rozgrzania i dodatkowej dawki witamin. Mięso z królika to produkt, który warto na stałe wprowadzić do naszego menu. Jest bogaty w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu z sycącą kaszą czy makaronem stworzy w pełni wartościowy i smaczny obiad.

Dla tych, którzy preferują wołowinę, proponujemy gulasz. W podstawowej wersji, po węgiersku do mięsa dodaje się paprykę i cebulę. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji, z większą ilością aromatycznych przypraw, to propozycja na zbliżające się chłodne i krótsze dni.

Listopad to także sezon na kaczkę i gęsinę. Kaczka na słodko w miodowej glazurze zasmakuje dobrze z duszonymi warzywami, które jeszcze są dostępne.

A jeżeli zostało nam mięso w lodówce - to zmielmy je i usmażmy z niego pulpeciki, które z wielką chęcią jedzą dzieci. Smażąc je na oliwie z oliwek w połączeniu z masłem szybko uzyskamy złoty kolor. Pamiętajmy, by serwować je z warzywami.

Pierś kaczki w miodowej glazurze od Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:

  • 4 małe piersi kaczki ze skórą,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 100 ml filtrowanej wody,
  • szczypta cynamonu,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w szachownicę, starając się nie naruszyć mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), najpierw skórą do dołu, następnie przewracając na drugą stronę. Zachowujemy tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przekładamy do naczynia do zapiekania. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodajemy miód, sos sojowy, roztarty czosnek, sok z cytryny, wodę, cynamon. Wszystko razem dusimy, aż sos lekko odparuje. Zalewamy sosem filety i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut.

Pulpeciki z pesto

Składniki:
4 łyżki pesto,
1 jajko,
1 szalotka,
300 g mielonej wołowiny,
1 łyżka bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek extra virgin,
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Myjemy i drobno kroimy szalotkę. Mieszamy mielone mięso z cebulką, pesto, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Następnie formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej to będzie zrobić, kiedy namoczymy ręce. Na patelni rozpuszczamy masło i podgrzewamy razem z oliwą z oliwek. Smażymy na tej mieszance tłuszczów pulpeciki, przewracając je, aby zarumieniły się z wszystkich stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym przed podaniem.

Królik w śmietanie

Składniki:

  • 500 g mięsa królika,
  • 2 średnie cebule,
  • 250 g makaronu typu wstążka,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%,
  • 100 ml kwaśnej śmietanki 18%,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liścia laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:
Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, podprzykryciem. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany. Następnie dolewamy do niej gorącego wywaru z królika i wlewamy do mięsa. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podduszamy kilka minut. Na talerz wykładamy podgrzany makaron, porcję królika, polewamy sosem.

Klasyką w przyprawach do królika jest liść laurowy i rozmaryn. Łącząc je z oliwą uzyskamy niezapomniany aromat mięsa

Pikantny gulasz wołowy

Składniki:

  • 500 g wołowiny gulaszowej,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • gałązka rozmarynu świeżego,
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową mieszamy z mąką i podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy razem z mięsem. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlewamy całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy sos piri-piri oraz sól do smaku. Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewamy go wodą.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

m
maciej

To ma być mięsna uczta ?
Moje koty więcej dostają , to porcje dla wygiętych pederastów a nie dla normalnego faceta.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3