Poznaniacy dobrze już znają Festiwal Dobrego Smaku i towarzyszący mu jarmark. W ramach Poznań Food Days odbędzie się już 11. edycja tej ogólnopolskiej imprezy.
W tym roku organizatorzy wracają do konkursu na jedno z najbardziej poznańskich dań - kaczkę z pyzami i modrą kapustą. Ostatnio odbył się on w 2010 roku. Wtedy zwyciężyła restauracja Monidło. Czy w tym roku uda jej się obronić tytuł?
W ramach festiwalu nie zabraknie też czegoś dla miłośników nalewek. Warsztaty i konkursy z nimi związane to kolejny punkt projektu. Okaże się, że można je również robić z całkowicie niecodziennych składników.
W ramach Poznań Food Days nie zabraknie też czegoś dla piwoszy. Oprócz zwiedzania Lech Browarów Wielkopolski, będzie się także można nauczyć próbowania piwa i łączenia go z różnymi potrawami.
W projekt włączyła się też Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna. Z jej inicjatywy powstały akcje „W tytce i na patyku” oraz „Kulinarne Duety”. Pierwsza poświęcona jest tzw. street foodowi, czyli kuchni ulicznej - niedrogiej i prostej do zjedzenia. Drugi to współpraca szefów kuchni i ich pomocników, którzy na co dzień pozostają w cieniu.
Jednak Poznań Food Days to nie tylko jedzenie. To także filmy i kultura. W ramach Films For Food, czyli przeglądu filmów w Kinie Pałacowym zobaczymy produkcje dokumentalne, a w restauracjach spróbujemy kolacji inspirowanych filmami. Wszystko to od soboty do niedzieli.
Całe Poznań Food Days potrwają dwa dni dłużej, bo do 15 sierpnia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?