Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miodowy kurczak w chrupiących kukurydzianych płatkach

KS
Miodowy kurczak w chrupiących kukurydzianych płatkach
Miodowy kurczak w chrupiących kukurydzianych płatkach Waldemar Wylegalski
Przepis Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • miód
  • płatki kukurydziane
  • frytki
  • warzywa
  • przyprawy, olej

Przygotowanie:
Filet z kurczaka rozbić i przyprawić tak jak lubi dziecko. Zamiast zwykłej panierki proponujemy płatki kukurydziane. Rozbity filet maczamy w jajku i obtaczamy go płatkami kukurydzianymi. Kładziemy go na rozgrzaną oliwę i pieczemy. Po upieczeniu odlewamy z patelni tłuszcz, wlewamy na niego miód i go podgrzewamy. Gdy miód się spieni wkładamy na patelnię filet i go podpiekamy.

Jako dodatek polecamy frytki. Mozna je zrobić samemu lub kupić gotowe i podpiec je w piekarniku. Ważne, by używać do nich dobrych ziemniaków i nie przesadzać z oliwą. Frytki mają być chrupiące, a nie ociekające tłuszczem. Jeśli dzieci nie przepadają za frytkami, można do obiadu podać ziemniaczane talarki lub zwykłe ugotowane ziemniaki.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Smacznym i kolorowym dodatkiem do głównego dania będą gotowane warzywa. Proponujemy kalafiora, brukselkę i małe marchewki. Warzyw nie można rozgotować, powinny być delikatnie twardawe.

Całość układamy na talerzu, tak by powstała kolorowa kompozycja. To zachęci dziecko do zjedzenia posiłku. Im weselszy i kolorowy talerz, tym większa szansa na jego opróżnienie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski