Składniki:
- filet z kurczaka
- miód
- płatki kukurydziane
- frytki
- warzywa
- przyprawy, olej
Przygotowanie:
Filet z kurczaka rozbić i przyprawić tak jak lubi dziecko. Zamiast zwykłej panierki proponujemy płatki kukurydziane. Rozbity filet maczamy w jajku i obtaczamy go płatkami kukurydzianymi. Kładziemy go na rozgrzaną oliwę i pieczemy. Po upieczeniu odlewamy z patelni tłuszcz, wlewamy na niego miód i go podgrzewamy. Gdy miód się spieni wkładamy na patelnię filet i go podpiekamy.
Jako dodatek polecamy frytki. Mozna je zrobić samemu lub kupić gotowe i podpiec je w piekarniku. Ważne, by używać do nich dobrych ziemniaków i nie przesadzać z oliwą. Frytki mają być chrupiące, a nie ociekające tłuszczem. Jeśli dzieci nie przepadają za frytkami, można do obiadu podać ziemniaczane talarki lub zwykłe ugotowane ziemniaki.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Smacznym i kolorowym dodatkiem do głównego dania będą gotowane warzywa. Proponujemy kalafiora, brukselkę i małe marchewki. Warzyw nie można rozgotować, powinny być delikatnie twardawe.
Całość układamy na talerzu, tak by powstała kolorowa kompozycja. To zachęci dziecko do zjedzenia posiłku. Im weselszy i kolorowy talerz, tym większa szansa na jego opróżnienie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?