Składniki:
- 1 kg moreli dojrzałych, ale twardych,
- 500 g cukru,
- 100 g miodu,
- 400 ml wody,
- 1 cytryna,
- goździki
Sposób przygotowania:
Morele myjemy i dzielimy na połówki. Wyjmujemy z nich pestki. Układamy ściśle w słoiku. Z wody, cukru oraz miodu gotujemy syrop. Gorącym syropem zalewamy owoce, dodajemy dodatki wedle uznania - plasterki cytryny, goździki, może być również cynamon. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy przez około 15 minut od momentu wrzenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?