Mroźny temat: Przepis na gazpacho i inne chłodniki

    Mroźny temat: Przepis na gazpacho i inne chłodniki

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Gazpacho
    1/4
    przejdź do galerii

    Gazpacho ©123rf

    Przygotowanie większości zup jest proste, dlatego nie musimy być perfekcyjnymi kucharzami, aby przygotować chociażby gazpacho.
    Zupa zupie nierówna, dlatego podczas przygotowania zwróćmy szczególną uwagę naużywane produkty. Świeże warzywa od sprawdzonego dostawcy czy zaprzyjaźnionego rolnika sprawią, że każda letnia zupa będzie pyszna.
    Warto, aby zupy często gościły na naszych stołach latem. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu,jak i... podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy - i mały, i duży.

    Gazpacho


    Na wybrzeżu Morza Śródziemnego jest idealnym przykładem letniej zupy, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Hiszpanie twierdzą, że taka zupa nie potrzebuje wcale gotowania.
    Wystarczy obrać pomidory, pokroić wszystkie pozostałe składniki, zmiksować i schłodzić. A gdy nie mamy czasu naschłodzenie zupy w lodówce, można podawać ją z kostkami lodu lub z pokruszonym lodem.

    Ajo blanco


    To zimna czosnkowo-migdałowa zupa. To klasyczne danie kuchni hiszpańskiej jest młodszą siostrą gazpacho. Ajo blanco pochodzi z Andaluzji.
    Ta zupa, w przeciwieństwie do gazpacho, praktycznie nie jest znana i trudno znaleźć na nią dobry przepis. Zazwyczaj podawana jest z winogronami lub kawałkami melona.
    Czasami ajo blanco podawane jest z pieczonymi ziemniakami, ale w tym przypadku zupę gotuje się nieco mniej gęstą, tak by można było pić ją prosto z kubka.

    Salmorejo


    To pochodząca z andaluzyjskiej Cordoby kremowa zupa na bazie pomidorów. Jest gęstsza odgazpacho dzięki pieczywu, które jest drugim głównym składnikiem zupy. Jest niezwykle prosta w wykonaniu. Salmorejo nazywają też gęstym sosem, a drugą nawą zupy jest ardoria. Najczęściej podawana jako przystawka lub pierwsze danie.

    Gazpacho na 2 sposoby



    Gazpacho na zielono
    Składniki:
    • 2 ogórki,
    • 1 zielona papryka,
    • 1 biała papryka,
    • 2 kromki chleba,
    • 1 cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 100 ml oliwy z oliwek,
    • 100 g selera,
    • sok z 1 cytryny,
    • po 1 pęczku koperku i natki pietruszki,
    • bazylia, pieprz, sól


    Sposób przygotowania:
    Chleb bez skórki moczyć w przegotowanej wodzie. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż i na pół, by usunąć pestki. Papryki blanszujemy (lub podpiekamy na patelni) i hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy ze skórki. Kroimy i usuwamy pestki. Cebulę obieramy i kroimy. Myjemy i osuszamy natkę pietruszki i koperku.
    Wszystkie warzywa miksujemy, dodajemy do nich oliwę i czosnek. Pod koniec miksowania dodajemy zmiękczony chleb. Skrapiamy całość sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy zupę, a następnie wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 5-6 godzin. Przed podaniem dekorujemy bazylią. Dobrze smakuje z grzankami, mogą być lekko czosnkowe.

    Gazpacho na czerwono
    Składniki:
    • 5 dojrzałych pomidorów,
    • 2 czerwone papryki,
    • 1 duża cebula,
    • pęczek pietruszki,
    • 1 kromka chleba,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka octu winnego,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • sól i pieprz


    Sposób przygotowania:
    Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy. Chleb moczymy w wodzie. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, razem z odciśniętym chlebem, octem i oliwą z oliwek miksujemy. Dodajemy do purée odłożone pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Dekorujemy bazylią, można też dodać gotowaną fasolkę szparagową.


    1 »

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo