Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

MTP: Na Polagrze na kryzys gospodarczy nie narzekają

Paulina Jęczmionka
Tegoroczna Polagra to święto branży mięsnej. Po roku przerwy na MTP powrócił Salon Technologii Mięsnych
Tegoroczna Polagra to święto branży mięsnej. Po roku przerwy na MTP powrócił Salon Technologii Mięsnych Archiwum
Receptą na kryzys jest postawienie na jakość - twierdzą producenci żywności obecni na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Wczoraj rozpoczęły się tu jedne z największych w Europie targi branży spożywczej Polagra. Wśród wyrobów blisko tysiąca wystawców dominują wędliny i produkty mleczarskie.

- Polagra od lat doskonale odzwierciedla zmiany, jakie zachodzą na polskiej wsi, w rolnictwie i w branży rolno-spożywczej - mówił wczoraj obecny na MTP minister rolnictwa Stanisław Kalemba. - Ten sektor polskiej gospodarki jest jednym z najmocniejszych w UE. Jesteśmy największym w Europie, a trzecim na świecie producentem jabłek, najważniejszym producentem pieczarek, soków zagęszczonych, żyta, ziemniaków.

Zobacz też: MTP: Rozpoczęły się targi Polagra. Swoją ofertę prezentuje blisko tysiąc firm [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Minister podkreślał, że mimo kryzysu, sektor rolno-spożywczy jest najbardziej dynamicznym w polskiej gospodarce. Rok 2013 ma być rekordowy pod względem eksportu i nadwyżki w handlu zagranicznym. I rzeczywiście, producenci obecni na Polagrze, specjalnie na kryzys nie narzekają. Rzeźnicy, którzy są jedną z najliczniejszych grup na targach i dominującą wśród nagrodzonych Złotym Medalem MTP, podkreślają, że w kryzysie kluczem do sukcesu okazała się jakość.

- Choć wiele osób wybiera dziś hipermarkety zamiast tradycyjnych sklepów, to obserwujemy ciekawą tendencję: najlepiej sprzedają się produkty najtańsze oraz - równolegle - te z najwyższej półki - mówi Piotr Tatarynowicz z firmy Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek, która dostała medal za kiełbasę polską pieczoną. - My stawiamy na wysoką zawartość mięsa i tradycyjne, domowe metody. Bo wielu Polaków woli zjeść mniej, ale zdrowiej i smaczniej.

Zgadzają się z tym również obecni na Polagrze rzeźnicy z Wielkopolski. Wielu z nich za swoje produkty otrzymało targowe nagrody. Bo, jak podkreśla Iwona Dombek z wyróżnionych zakładów mięsnych "Bystry" ze Swarzędza, konsumenci doceniają to, co naturalne.

- Królują dawne, tradycyjne smaki - mówi Iwona Dombek. - Od około dwóch miesięcy mamy w ofercie wieprzowo-wołową metkę "Mistrza Andrzeja", która zrobiła furorę. A wszystko dlatego, że przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii stawiamy na wysokogatunkowe mięso i naturalne przyprawy. Bez konserwantów.

Czytaj również: Targi: Polagra - Premiery rozpoczęte [ZDJĘCIA, FILM]

Tym tropem idą producenci żywności ekologicznej, która zajmuje ważne miejsce na Polagrze. I co roku jest jej coraz więcej. Można tu spróbować m.in. miodów, serów kozich, płatków śniadaniowych, soków.

- Trudno konkurować z tym, co sprzedają markety, bo ze względu na sposób produkcji, żywność ekologiczna jest droższa - mówi Sławomir Chmiel prowadzący w Świdniku plantację ekologiczną żeń-szenia, z którego produkuje np. herbaty, nalewki, napoje energetyczne. - Ale coraz więcej osób przekonuje się, że zamiast chemii w jedzeniu, lepiej zapłacić 30 proc. więcej i mieć o połowę więcej składników odżywczych.

"Zdrowe" podejście do żywności dominuje też w technologiach obecnych na Polagrze-Tech oraz systemach opakowań z targów Pakfood.

Pięć imprez w ramach Polagry
Na MTP odbywają się targi: wyrobów spożywczych, technologii, gastronomii, opakowań oraz wyposażenia hoteli. Poza prezentacją produktów i seminariami branżowymi, na MTP odbywają się też m.in. Wielkopolskie Mistrzostwa Baristów, Mistrzostwa Polski w Degustacji Herbaty czy Kulinarny Puchar Polski. Targi Polagra potrwają do czwartku. Można je zwiedzać w godz. 9-17, a ostatniego dnia do godz. 16. Jednorazowy bilet wstępu dla profesjonalistów, kupiony przez internet kosztuje 22 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski