- Polagra od lat doskonale odzwierciedla zmiany, jakie zachodzą na polskiej wsi, w rolnictwie i w branży rolno-spożywczej - mówił wczoraj obecny na MTP minister rolnictwa Stanisław Kalemba. - Ten sektor polskiej gospodarki jest jednym z najmocniejszych w UE. Jesteśmy największym w Europie, a trzecim na świecie producentem jabłek, najważniejszym producentem pieczarek, soków zagęszczonych, żyta, ziemniaków.
Zobacz też: MTP: Rozpoczęły się targi Polagra. Swoją ofertę prezentuje blisko tysiąc firm [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Minister podkreślał, że mimo kryzysu, sektor rolno-spożywczy jest najbardziej dynamicznym w polskiej gospodarce. Rok 2013 ma być rekordowy pod względem eksportu i nadwyżki w handlu zagranicznym. I rzeczywiście, producenci obecni na Polagrze, specjalnie na kryzys nie narzekają. Rzeźnicy, którzy są jedną z najliczniejszych grup na targach i dominującą wśród nagrodzonych Złotym Medalem MTP, podkreślają, że w kryzysie kluczem do sukcesu okazała się jakość.
- Choć wiele osób wybiera dziś hipermarkety zamiast tradycyjnych sklepów, to obserwujemy ciekawą tendencję: najlepiej sprzedają się produkty najtańsze oraz - równolegle - te z najwyższej półki - mówi Piotr Tatarynowicz z firmy Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek, która dostała medal za kiełbasę polską pieczoną. - My stawiamy na wysoką zawartość mięsa i tradycyjne, domowe metody. Bo wielu Polaków woli zjeść mniej, ale zdrowiej i smaczniej.
Zgadzają się z tym również obecni na Polagrze rzeźnicy z Wielkopolski. Wielu z nich za swoje produkty otrzymało targowe nagrody. Bo, jak podkreśla Iwona Dombek z wyróżnionych zakładów mięsnych "Bystry" ze Swarzędza, konsumenci doceniają to, co naturalne.
- Królują dawne, tradycyjne smaki - mówi Iwona Dombek. - Od około dwóch miesięcy mamy w ofercie wieprzowo-wołową metkę "Mistrza Andrzeja", która zrobiła furorę. A wszystko dlatego, że przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii stawiamy na wysokogatunkowe mięso i naturalne przyprawy. Bez konserwantów.
Czytaj również: Targi: Polagra - Premiery rozpoczęte [ZDJĘCIA, FILM]
Tym tropem idą producenci żywności ekologicznej, która zajmuje ważne miejsce na Polagrze. I co roku jest jej coraz więcej. Można tu spróbować m.in. miodów, serów kozich, płatków śniadaniowych, soków.
- Trudno konkurować z tym, co sprzedają markety, bo ze względu na sposób produkcji, żywność ekologiczna jest droższa - mówi Sławomir Chmiel prowadzący w Świdniku plantację ekologiczną żeń-szenia, z którego produkuje np. herbaty, nalewki, napoje energetyczne. - Ale coraz więcej osób przekonuje się, że zamiast chemii w jedzeniu, lepiej zapłacić 30 proc. więcej i mieć o połowę więcej składników odżywczych.
"Zdrowe" podejście do żywności dominuje też w technologiach obecnych na Polagrze-Tech oraz systemach opakowań z targów Pakfood.
Pięć imprez w ramach Polagry
Na MTP odbywają się targi: wyrobów spożywczych, technologii, gastronomii, opakowań oraz wyposażenia hoteli. Poza prezentacją produktów i seminariami branżowymi, na MTP odbywają się też m.in. Wielkopolskie Mistrzostwa Baristów, Mistrzostwa Polski w Degustacji Herbaty czy Kulinarny Puchar Polski. Targi Polagra potrwają do czwartku. Można je zwiedzać w godz. 9-17, a ostatniego dnia do godz. 16. Jednorazowy bilet wstępu dla profesjonalistów, kupiony przez internet kosztuje 22 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?